Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.02.2015 15:03 - Защо генерал Луков (не) е национален герой, а не (е) противоречива личност
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 5361 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 16.02.2015 15:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Колчем дойде средата на февруари  всяка година  започват дебати около Луков марш. Те неминуемо ни разделят на одобряващи и осъждащи. Всеки, който се чувства интелигентен, съвременен, демократичен и т.н, независимо ляв или десен пo убеждения , задължително цитира мантрата-не, да се забрани, осмее, атакува,  защото са нацисти, Луков е антисемит и фашист, Легионът е фашистка организация. И докато за съветофилите подобно убеждение е естествено, то за останалите, нормалните хора, иде реч за едно дълбоко невярно клише.

Целтта на публикацията ни е именно да разбие вкоренени от миналото мантри. Защото мислещите  и нормалните не могат да повтарят  като папагали пропагандни лъжи. Те трябва сами да стигнат до истината и да не вярват  на готови и смлени сурогати. Вярването в пропагандни тези от 97ма насам  носи само масови трагедии в настоящето и  бъдещето. Дневният ден е резултат от излапани и усвоени лъжи от миналото.  Проблемът Луков марш е много, много по сериозен. Той е лакмус за склонността ни, дори и да сме умни и начетени инак хора, да се доверяваме на клишета и професионални комунистически ментърджии.

В случаят се задействат няколко механизма: 1. Фашизмът е лошо нещо, дори повече от комунизма- щом някой е фашист, нацист-долу. 2.  Участват униформени елементи  от бутикови пронацистки и патриотарски организации; самото честване наподобява нацистко; патриотарските организации в  Бг са проруски колони, патриотизмът е плувка за масите и убежище на комунизма.  3. По медиите дефилират журналисти и възпитаници на ИФ на СУ, които са категорични, че Луков е фашист, СМНЛ е фашистки и антисемитски . 4   И Иван Бакалов го твърди, а щом и той, значи не може да не е истина. 5. Американското посолство-както и руското, са против Луков марш,както и всички правозащитни организации..6. Генерал Луков може да е бил герой от войната, но политическата му дейност е противоречива.

Българската( и не само) история се пише винаги от победителите. Тя, както знаем, е средство за възпитание  и пропаганда на идеологията на победителите. А както знаем,  в България бившите комунисти напълно и успешно трансформираха олигархичната си власт от една идеология в друга, по удобна за момента. Така техният разказ за миналото победи. Сега слушаме-както цели 50 години по-рано хи(с) стори-тяхната история.  По нея  Луков е антисемит и  фашист, Легионът е Хитлер югенд. Буруджиев не е зомбиран  изверг- убиец, на национален герой, терорист срещу заплащане, а самият той пример за подражание. Ген Луков е политически противоречива личност за Искра Баева и ръководството на историческия факултет на СУ, който е действащ филиал на АОНСУ. За тях и  Стамболов е такава, както и всеки, който не е русофил. 

През всичките  години на победилия социализъм-комунизъм  за социсториците генерал Луков не съществува като герой от войните. Не се е бил никъде, само е бил министър на войната във фашистко правителство. Създал е фашистка организация-и напълно заслужено е пречукан в дома си. Вижте филма "Черните ангели"-като десетина годишни деца ни водеха от училище да го гледаме. 

Днес чалга историците Петрински и Димитров, освен дето са го ударили на бизнес  и масова култура, усърдно ни пробутват  популистки лакърдии с пропагаден привкус. Може смело да се твърди, че историческият факултет на СУ е отдел на ЦК от близкото минало.

Колкото до позицията на американското посолство, тя си е направо класика. Тринайста секретарка, някаква служителка на колонизаторски префект преписала от уикепедия становище по въпрос, касаещ туземната история. 


Следва неспирно и малоумно цитиране на уикепедия  като светата Библия. А уикепедия просто отразява официалната,(победилата) версия . И когато това не е ясно на умни и събудени младежи, какво остава за бай Стамат.

Ние дължим тези отговори както на нас, съвременниците, така  и на родителите ни, някои от които са били невръстни момчета, когато са членували в СМНЛ  и за това страдаха десетилетия-разселвани, в трудови лагери, с клеймо  за тях и поколенията им. Дължим истината за историята  и заради децата ни.

Преди да започнем да разследваме  темата ни е необходима известна теоретическа подготовка. Необходимо е да проучим  патриотизма като масово движение. Има ли полезен патриотизъм. Или винаги, понеже е масов, той неизменно се изражда в национализъм. Има ли полезен национализъм. Какви хора се включват в едно масово движение. Може ли СМНЛ да е полезно масово движение, може ли да е уникално и гордост за България, или е плагиатско копиране. 

Следва друга група въпроси. Имало ли е фашизъм в  България. Щото ако не е имало, няма как Луков да е фашист, или може, казвате-да е нямало фашизъм, но Луков да си е фашист. Какви са характеристиките на фашизма. Какви хора са го подкрепяли, каква е социалната им база. Как е изглеждала фашистка Германия за останалия свят.  Как са гледали на личността на Хитлер . Какво, всъщност, се е случвало в Германия, откак Хитлер е взел властта, през погледа на обикновените хора. Как са приемали Германия и ставащото в нея българите. Кого са подкрепяли, на кого са симпатизирали.

Представяте ли си трийсет милиона изроди, садисти, военно-престъпници. Трудно. Е,  толкова е била подкрепата за националсоциализма в самата Германия, по време на възхода на Хитлер.. Какво стои зад това, защо става така, каво има в главите им  може да разберем от "Психология на масите  и фашизма". Вилхелм Райх
На първата група въпроси е отговорено отдавна-Ерик Хофър, "Истинският вярващ"

След това остава да приложим наученото към  нашия случай. Да проучим документите, оставени от СМНЛ, да  проследим  дискусиите по тях. И да стигнем до истината.
Следва продължение



Гласувай:
2



1. valsodar - Добър подход към фактите, който ...
17.02.2015 12:28
Добър подход към фактите, който подкрепям.
Трябва да се разсъждава, а не да се следва догми и пропагандни клишета.

Очаквам продължението.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4955429
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930