Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2007 23:31 - Канети е от Русе, помнете това
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 2529 Коментари: 2 Гласове:
0

Последна промяна: 01.08.2007 21:12


Всичко, което преживях по-късно, вече се бе случило в Русчук"

E.Канети

 

Гордея се с няколко мои политически клишета. Например, клишето: ”Ако искаш да видиш лявото гледай Русия, за дясното гледай Полша.” Нека да ви представя още едно: ”Ако искаш да видиш  България, гледай Русе.” Този град по един неповторим начин не само показва близкото бъдеще, но и разголва интимата на ставащото у нас. Още Буров го  е забелязал, преди Канети. Вероятно причините са в историята, вероятно в уникалната същност на русенския характер, но това е друга бира. В Русе  са ставали доста авангардни неща, в това число и политически, като ще се съсредоточим само върху най-новата му  история. Тук беше първият протест срещу властта на  майките с колички пред Партийния дом. Любомир  Собаджиев , основателят на комитет „273” беше също от Русе.  Рухна комунизмът. Сетне Русе показа как ще се забогатява за напред, в лицето на безпартийния инженер от КТМ- то- Калчев. Не партийност, а експертност , беше неговото мото, с което направи Русе „Първи частен град” Бъди тарикат! Успешният модел беше взет на въоръжение  от левите повсеместно-партийци отстъпиха  кметски и министерски  постове на „лоялни експерти”.Безпартийните партийци  излязаха експерти само в едно-в  експертното усукване около партийната, респективно държавна  ясла.Десните не останаха назад. В Русе си направиха даже организация „Професионалисти за просперитет”..на Русе. Няма по знакова формула за „успех” в  Прехода, запомнете това заглавие като лозунг. Така  легитимирахме  краденето и  политическата проституция като  парола за вечно владеене на  ловните полета за новите елити.

Колкото по малък е градът, толкова по ясно лъсват реалиите, лъсват истинските същности на новите-стари партии и лицата, които седят зад тях, лъсват мотивите и  профилите на поддръжниците им. В столицата не винаги е ясно кой-кой е.

 Та тези професионалисти, родени от отвращението на русенци от предния  безпартиен „експерт”, излъчиха успешната формула на дясното „всички заедно срещу владетелят на града.” Старият цар беше ритуално обезглавен два пъти, след две поредни смазващи победи на новия цар-дясната ни Маргарет Тачър. Заговори се за успешен русенски модел, то бяха дитирамби, то беше чудо. Надежда Михайлова  на-ляво и на дясно изтъкваше станалото като победа на новата, нейната линия в СДС. В същото време в София Костов питаше ”А с кого ще се обединяваме, другари”. Нашата Тачър също не беше партийка-чак до последно, когато  я издигнаха до зам шеф на СДС и отдавна беше забравила за Русе. Всъщност, беше партийка, но от червените, във времето, когато това е било нужно. До последно не беше партийка и другата седесарска надежда, издигната от „Професионалистите” в листата на СДС-Костов  2001.Тя пък, като парламентарист стана известна с  класирането й  втора по брой навъртяни километри с парламентарния мерджан-то, аслъ, политиката е до време, а бизнеса-до край.Само, че Костов се отцепи и тя го последва-и инкасира  няколко „победи” за неговата партия, докарвайки й по малко гласове от тези на кандидат-кмета Кольо Фурнаджията. На последните местни избори десните цаниха пак същия ПР разбирач, направил успешните избори на Тачър и си нагласиха един  мънкач(разбира се, той от политика не разбираше, той е…професионалист)

Резултатът го знаете.

Бъдещето? „Пичове-остарях вече, нямам време за губене, отивам в Герб”-казал пред интимен кръг експредседателят на Костов.Той разбирал политиката-ясно как.

В ляво нещата вървяха аналогично. След като Дунав потече червен, благодарение на десните интелигенти, принципни  десебари и „професионалисти”, вождът на червените разпредели баницата между  отдавна огладнялите. Избутаха показно старите,  които бяха оформили статукво през ланшни времена които изведнъж  се оказаха престъпници, сикаджии и  оплетени с престъпни мрежи с всички силови власти. Които пък, кой знае що-спяли. Спели и медиите-те още спят, ако  говорим истината.

Медиите  да са наши-още една аксиома за гуд лайв.

 Медии всъщност в Русе няма. Те са полунахранени, на каишка. А червените  загубиха всичко, което можаха. Бяха избутани трети, дори след Атака, с няколко хиляди гласеца, досущ феновете на бачо Кольо, да е жив и здрав-вж по горе. Лидерът червен  им четял един и същ доклад и  само сменял имената на виновните и процентите на гласувалите, по комсомолски отчитайки  огромна свършена работа, но видите ли, виновните били другаде-в София, народът не ни разбирал, тежко било времето…

Тази приказка я знаете всички. Вапцайте я в червено или синьо, както си щете. Знаете ли защо ви я разказвам- за да се сещате за бъдещето? По две причини. ГЕРБ, утрешният победител на изборите,  в Русе се оглавява от един бивш полицай. Родом е от Борово. И Христо Марков е родом от Борово-помните ли го, беше шеф на предизборния щаб на Надежда и СДС-голям седесар, нищо, че лани се беше кандидатирал от партията на Славков.  Или го помните с големите успехи на СДС-Натка, под негово ръководство? Кандидат за кмет от ГЕРБ  щял да бъде друг полицай, също от Борово, който се ръкува всеки ден по няколко пъти  с Румен Петков. Изглежда  днес успешният модел се нарича непартиец- по добре полицай-от Борово. Лайк ББ!

Втората причина е, че в БСП се появи един партиен секретар. Появи се бяла лястовица. Казва се Мариан Димитров. Та този пич взел, че натопил лидера на БСП за това, че яко почерпен от партийна курама,  взел, че подкарал партийната лада. Ама как, нали може да утрепе някой или себе си-уплашил се той. Бил наречен новия Павлик Морозов. Обявили му война, вм да го похвалят и му стъжнили живота-внимавай, Дачков. Сто пъти се опитали да го изключат и очернят. Той обаче се запънал като магаре на мост. "Купувате си места чрез  посредници, ваши роднини, които се правят на спонсори, но ги възнаграждавате чрез общото и  вземате  хиляди левове от хората,  докато мнозинството излъгани  от политиката ви мизерстват", тръбял той по събрания и от задните редици му ръкопляскали страхливо. „Станахте партийци, когато ви замириса на келепир, къде бяхте 12 години-вървете там,  откъдето дойдохте, защо уволнявате който ви се опъне”

Него лично го изсулили веднага след като завел дело за обида срещу червен велможа.. Ексобластният го нарекъл публично „некадърник”-ама наистина, колко е прав! Та нали за 98 процента от нас Димитров е именно такъв-вм да се уреди, ръгнал да търси правото, да гони Михаля, малката правда. Димитров обявил, че зетя на велможата се хвалел, че е основен спонсор на БСП в града и че той управлява парите му, докато последният “едвам свързва двата края”..Димитров вълнувал скучните партийни събрания с бодряшките отчети, думите му предизвиквали скандали. Разцепвали партийците на нахранени и ненахранени. Само че, последните, въпреки мнозинството, били  пасивни. Ясно е що, нали. Страх, овчедушие,надежди-говежди. Както е ясно и кво ще стане с „белите лястовици”. С Бърдоквите-леви или десни. Аве няма ли кой да ги нахрани навреме?
Само, че Мариян е от центъра на Русе. И там е надеждата,светлината от сърцето на Данко!

Или от влака в тунела.

 



Тагове:   Канети,


Гласувай:
0



1. zari - Хмм, от Русе май са също-
18.06.2007 10:24
екс-министърът на регионалното развитие- В. Церовски, Кр. Каракачанов, Н. Робева...какво ли им е общото?
цитирай
2. анонимен - бая бележки под черта трябват тук, ...
26.06.2007 13:04
бая бележки под черта трябват тук, не всички сме вътре в нещата ...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4955979
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930