Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.07.2007 11:18 - Къде е батко?
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 2706 Коментари: 4 Гласове:
0

Последна промяна: 28.07.2007 16:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Кой си ти, ве..а, добре..влазяй ся, влазяй, щом си дошел до тук..ще ти отговаря, нали  хляб трябва да ядеш..то..такива времена настанаха, всеки трябва да се бори за  коматеца-не е  кат по-рано.
Да ти сипя ли една, домашна е, гледа ли таз заран Баречето, ужас, държавата ни докара до тоя хал,  айде боцни си и салатка, а така, боцни си и маслинка те, туканка може да плюваш костичките..Аве насраха се с тези медици
, доматите са от вилата, ама голяма суша бей, всичко изгоря, чакай да пуснем телевизора, ама политиците са виновни, продадоха се на Щатите,а американците-нищо. Кво направи Буш, а, ами оная черната, кажи я бе, как се казваше-Кондолиза, да, да , а ве не знам кво е лизала, но нищо не свършиха, ама май ще вали, а. Гледа ли ти се телевизия, чакай да пуснем Битивито. Ей, няма кой да отиде да тресне тоя Кадафи с  две-три ракети. Как не съм по млад, че да се запиша доброволец, да ме хвърлят от аероплана по нощите с още седем-осем  авери, че като ги подпукам с калашника тия рязани карабини с чаршафите, та-та-та, само на амазонки  ще ми станат-нали жени го вардели.. Ще им дам аз едни милиони, един рекет. Бой, бой и ръка да целиват,  а то кво, цял свят ще им се моли. Ама пий бе, човек.  Я увеличи малко, ей го.. чакай, чакай... пак нищо, та какво викаш?..Кво? Кво мисля за”Не сте сами", а? Погледни ме в очите, ти сериозно ли ми говориш? Пълна простотия-само пари  харчиме-от нашите. Затова настана такава скъпотия-ей го, сиренето гони пет лева-аве то да не е на кокъл расло бе! Сума пари похарчи държавата. Държавата е виновна-за единия хляб кво ли не правим.. Ръгнали сме из Ирак, Либия..Невинни ли? Аве има нещо, щом от толкоз хиляди  бастисаха точно тия. Не е случайна тая работа. Няма дим без пушек. Пак ни работят и сега ще трябва да плащаме за тия, дето си развявали задниците  и са отишли да къртят пари.Че ние ногу добре знаем как ги къртят.С далавери, или с краката нагоре-нали съм чувал от хората.. И ся сички ще плащаме, как ли не. Не сме сами, а!. Що пари потрошихме. Лошо им било в затвора-яяя, как са се наклали всичките. А ние тук от глад умираме. Че накрая, вместо да се тръшнат на земята и да целунат майката България, да се разплачат, да дръпнат една благодарска реч, се едно си идват от курорт в Анталия. Ти  мен уважаваш ли ме, а като ме уважаваш, защо ми говориш глупости, я остави тази чаша. Кво питаш? Счу ми се нещо, от ракията ще да е, намали звука, но да не би да каза, че всички сме виновни, защото нищо не ни харесвало и  все сме се цепели. Ти сега шегуваш ли се, или си от онези малоумници, които не разбират нашият хал , стой на място. Никъде няма да ходиш, много сте се навъдили такива, ей, въобще не се хили. Ама не ми се хили бе, келеш с келеш, ще ти вкарам един... Ти тука ли си още, махай ми се от очите,  отвън ще си спираш такси, довиждане, че изпускам новините. По-пъргаво, не ме интересува, че било тъмно, че имало кучета-ще има я, като ни докараха до тоя хал.За всичко е виновна демокрацията. И Костов, и лабавия бай цар. По-внимателно по стълбите, няма крушка на етажа

Пари и за крушки няма…

Ето така звучи  диалогът, който се води в обществото за това какво се случваТой тече някак между другото и не минава отвъд търсенето на отговорност - много повече от държавата и от политическата класа като цяло, отколкото  от нас, като преки участници. Какво се случва?  Петима българи са пленени и заплашени със смърт в Либия и освободени, но  двама бяха обезглавени в Ирак? Държавата е виновна, влязла си е самичка в борбата с тероризма, застанала е на страната на Америка, да я видим сега как ще се оправи. Държавата е виновна, че са отишли за пари в дива азиатска държава. Политиците рискуват живота на сестрите и не правят нищо. Сестрите се прибраха  живи след осем години? А на каква цена, а? Добре, че пак отвън ги оправиха. Ако ги бяха обесили? Ами ще ги обесят, като толкова грешни ходове направиха политиците. Ще преговаряме да ги освободят? Да бе, ще си даваме  задниците на арабите-ами у нас кой ще ни храни и лекува децата, с какво.  Ще предложим откуп? Същото. Няма да предложим откуп? Не се прави достатъчно за спасяването-вижте пресата ден два преди спасението.. И така нататък.  Няма угодия. Не че политиците ни са ангели. А ние-племето? Дали помагаме на управниците да вземат правилни решения, а  ги товарим единствено и само с негативни или хиперочаквания? Така всеки ход е предварително критикуван и всеки залог погрешен. Защо?  Дълбоката причина е, че имаме „неправилна външна политика”, а плитката - че държавата не може да осигури алтернатива за гражданите, които се принуждават да рискуват живота си по чужди земи, за да оцелеят“. Сега накъде?  Хм, към търсене на виновници естествено, защото за цялото това безобразие трябва да има наказани, нали. За пореден път общественото мнение се плъзга по повърхността на проблема. Българите говорят много (и предимно глупости) - на маса, в тролея, по форуми, из анкети, но всеки е сам за себе си и никога в големи групи. Те са склонни да плюят богато и да анализират твърде скромно. И дотам. Няма съюзяване в името на обща теза. Няма обща кауза. Всъщност няма нищо общо освен една гора от индивидуални, подобни едно на друго мнения, без каквато и да било сила. Казано с две думи - няма  племе дори, какво гражданство!„Докато хората не формират своето „ние“, няма как да се случи толкова важният дебат между общество и политици“, твърдят психолози . Тяхната теза е, че какъвто и да беше изходът от кризата със сестрите, държавата нямаше да е печелившата страна, по отношение на взаимното доверие. В очите на хората всеки ход на политиците ни е провал.  Зарът на играещите срещу нас винаги   има по шест черни картинки  на всяка стена Съмнение. Объркване. Недоверие. Шок. Страх. Ужас. В една изкривена ценностна система това са върхови постижения и могат да бъдат победени само с по-силно хвърляне. А българският зар е слаб. Казусът Либия съдържаше в дълбочината  си две основни популистки тези:

-държавата е длъжна да ни защити, както американската и коя да е друга правят това по всяка точка на земята-тоест, националното самочувствие. По това национално самочувствие за тези петнайсет години се изсипа толкова бой, че от него не остана нищо. Българите биваха унижавани и малтретирани повсеместно и навсякъде-в страната си и навън. Милиони отидоха на гурбет, спечелиха  измъчени пари и се върнаха. Видяха какво е да си чужденец-едни навън, а останалите вътре, в собствената си страна. Комунизмът даде измамно самочувствие на прекалено големи групи от хора и те се оказаха неадекватни за променената действителност. Случаите, които са поливали националния нихилизъм са прекалено много. Вземете „Индиго”, в който  виновни нямаше, случаят с децата от Лим, когато децата бяха спасени от сърби, без политиците ни да благоволят да отидат дори на местопроизшествието, казусът с шофьорите ни в Ирак, където общественото мнение изцяло обвини държавата и политиците ни, а не терористите. Затова обратни случаи, като класирането на четвъртото място по футбол или златните медали на фигуристите, понеже са редки, предизвикват еуфория. Казусът Либия стана символ както на държавно-политическа вина, така и бе натоварен със свръхочаквания. Защото  дори Спасителят на белия кон този път не беше наш. Не беше  дори Бат Бойко, примерно.
-общественото мнение е  голи и бурни емоции, обилно  и умишлено поливани през тези петнайсет години от медиите. В казусът Либия те видяха златния си шанс и го превърнаха във фокус на очакванията за „Умирай трудно” или „Терминатор”. Отдавна е ясно, че за да се  вземе политическата власт, ветровете в главите  на средностатистическия нашенец трябва да се направят на  буря от  размисли и страсти. От мечтите  и мухите да се изковават очаквания за справедливост и  хасиенда с бял мерцедес отпредка. Няма как да не очакваш бравурен финал.  Нещо по-така, като за край-нещо с бат Арни или поне мелодрама-а то, кво, слязоха си от самолета и нищо. БТВ, п
олковник Марчинко, основател на най-елитните военни подразделения в света, описва подобна ситуация . Отвлечен самолет на летище, пътниците - заложници. Нахлуват баретите, известно време се стреля, а после -

тишина, трупове и дим

Пътниците като зомбирани стават да си събират багажите и да се приготвят за извеждане от самолета. Просто така реагират на ситуация, за която са абсолютно неподготвени, макар това да е най-глупавото в случая: някой недоубит терорист може да поднови престрелките.

И като няма бравурен финал, дълбаещото разочарование ражда чудовища.. Хем чакаме всичко от някой, хем този някой винаги е виновен. А и доста хора се уплашиха, че емоцията ще се обърне срещу тях и ще им се потърси отговорност за действието и бездействието. Колко му е, да се възползват. Печели не Костов, не Бойко дори, нито пък Станишев и Доган. Познайте кой.
Когато робите, обаче, сами по себе си нямат визия за общото бъдеще, тогава няма правила които да олицетворяват общото съгласие. Когато няма общо съгласие по общи, важни теми на полиса, общото дело няма накъде да тръгне.  Политиката е именно това общо дело, общо съгласие, обединени в обща визия. Политиката е израз на справеливост- казва Аристотел.Тя е най-главна от всички науки и изкуства, защото висшето благо е преимуществено нейна цел, а то е справедливостта, другото име на това, което е от обща полза.
Реакцията ни по случилото се със сестрите е най-яркото доказателство за липсата на всичко, описано по горе.

image





Тагове:   батко,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - чети Захария Стоянова,zemaria
28.07.2007 17:59
тамъ всичко е казано и описано. Толкова ясно, че от повече писанье няма нужда. Българите са свине.


цитирай
2. анонимен - съгласен
29.07.2007 17:49
Съгласен съм, че сме свине, най-големите и жалки цигани на Европа. Нищо не става от нас...нищичко.
цитирай
3. rossizoran - Не съм съгласна
01.08.2007 16:37
Пишеш страхотно!Аз имам твърде малко българска кръв и ви уверявам,че българите са могъщ народ!Силен,талантлив и честолюбив!Нищо ,че националното ни самосъзнание често дреме.Българите не са свине!!!Но погледнато от друга гледна точка-свинята е едно твърде интелигентно животно!А циганите на Европа не сме!И жалки не сме!!!!Жалки хора има навсякъде и това не е националност!Не зависи от етноса ти!Кажете ми кой народ има толкова висока самокритичност???Измислената нация-американската да не би те да не са жалки ,че се самообявиха за световен страж????Не приятели -българите са фин ,чувствителен и достоен народ!Нямам предвид исторически, а психологически...макар че трудно се разделят нещата.Ирландските ми прадеди са ходили по цяла Европа,докато намерят силен и читав народ,за да живеят наследниците им спокойно с тях!Аз съм благодарна,че са избрали точно България и българите!!!Бъдете здрави!с УВАЖЕНИЕ КЪМ ВАШЕТО МНЕНИЕ ОСТАВАМ!
цитирай
4. marchemence - ...
06.08.2007 12:55
Много интересно и задълбочено, хареса ми определено.
Обичаме да си правим сами сложни нещата. Може би мазохизмът ни е в повече...

Съгласен съм и с rossizoran. Много ми хареса и думата читав. :)
В момента сме позадрямали, но ми се струва, че започваме да се попробуждаме...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4956478
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930