Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2008 10:47 - За месото на гетото
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 4056 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 23.05.2008 11:39

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Фактът: Пловдивският съд осъди на година и половина условно д-р Марияна П. за сагата с ирландското месо

А помните ли подробностите? Помните ли колко тона глупотевини се написаха? Как собственика на месото имал десетки милиона задължения и не могат да го открият. Как държавата изхарчила не знам колко си хиляди лева да го съхранява и охранява, щото е веществено доказателство. А  тогава можеше с един протокол от вещи лица и представител на собственика просто да го унищожи за 24 часа. Помните ли Генка Шикерова какъв бравурен репортаж направи за фалшиви сертификати, канали и още хиляди невероятни небивалици.
Що народ се изхрани от случая, не е истина.. Е,време е да я кажем тази истина, за да се поддаваме на изкуството на забравата
Минава си с напълно редовни документи някаква стока. След като документите са редовни, граничния контрол я пуска-вътре, в страната се прави същинският контрол, дига се възбраната от стоката. Дотогава тя седи под митнически надзор в одобрен склад  и като излязат резултатите от изследванията, месото се пуска. Граничният ветеринарен контрол няма условия и не може да каже каква е стоката на границата-той може да каже за явно негодно месо, а това не е такова. То е дълбоко замразено. Да, ама някакъв байчо от  многобройните  други контролни органи си помислил, че печатът отговарял на годината на производство-това, бтв е пълна глупост. Не печатът, а документите имат значение. Ако се вярваше на печати...

И случаят се раздува до възбог.

Десетки и стотици чиновници, вземащи грешни пари си пишат заслуги с този случай. Пълни безделници, за които държавата харчи милиони за заплати и контрол, не пропускат да се направят на значими години наред от този случай-той е аналогичен на описания от Мухин в „Спецслужби”. Следователят хваща невръстния Прохор, който писал на плевнята с красна боя глупости и го изкарва международен терорист, за да се хранят над него по веригата десетки.

Знайни и незнайни представители на облайващата слугинажна преса като лешояди се впиват в случая да правят репортажи и трупат рейтинги-щото това е безопасно. Няма да се занимават с имотите на Маджо или Румен Петков я. За тяхната вина и отговорност-друг път.

Фактът: Кво е станало? Изяли сме някакво месо, за което е установено,  че не отговаря на нашия стандарт, който е  годност две години, и че не е опасно, след термична обработка. Сиреч, е относително безвредно- годно за консумация, според документа на чуждестранния лекар, издал сертификата и тукашните многобройни анализи и изследвания. Годно за консумация и безвредно не значи качествено. Значи евтино-за създърма. Значи, че няма да се отровиш като го изядеш. Такова търсите-такова може да си позволите. Кренвиршите, които ядем за три лева за същия тип-годни за консумация.

Но значи емблематично. И днес, като кажеш „ирландско месо” в ушите ни кънтят залпове за чутовни далавери. И разумът мълчи-няма място по света, където разходите по месото да надхвърлят за двайсет години приходите от продажбата му. Няма как да има двайсетгодишно месо, както няма и двайсетгодишно мляко.

Но да се върнем на случая. Какво става със стоката сетне. Тя отива в склада на фирмаджията(дето е под митнически контрол-но това, бтв не е незаконно, складът се запечатва) и чака ДВСК в присъствието на митничар да вземе проби и да каже-годно-негодно.
Вземат пробата и почват да работят резултатите. Те излизат нормални-тоест, стоката е годна за консумация. Само по един от няколкото показатели лабораторната докторка има някакви съмнения.  Внимание-действието се развива преди да се разшуми за третия, всъщност хванатия, камион. И тя слага печата-годно за консумация. По публикации в пресата, набедената лекарка от ДВСК единствена е сигнализирала още тогава, преди да се вдигне какъвто и да е шум, че има някакво съмнение в качеството на месото.  Даже е пуснала писмен рапорт,  което е абсолютно необичайно за системата и чутовна дързост, на който шефът и от ДВСК не е отговорил. Може да не се съмнявате, че е отговорил , но УСТНО. Аве карай ся, пускай го, не ме занимавай, или нещо подобно.
Сега дали шефа на ДВСК е бил в топли връзки с фирмаджията-не се наемам да твърдя, макар че е ясно. По интересното е друго-че него го няма в цялата схема на общественото внимание.. Никой не му знае името-той не е осветен.
По кофтито е, че в системата на ДВСК, като съставна част от  НВМС цари именно такава атмосфера, Тази структура не е мръднала ни на йота от шейсетте- щото и такъв човек я управлява.  Тя е най-мощната по численост  в ЕС. Истината обаче е, че от  близо 3 хиляди души,  половината са в управлението в Сф-там се увеличават, а бойците от окопите изчезват. Щаба фул, окопите празни. Кажат му съкращавай, отгоре – и той реже от предната линия, щото в щаба, при него, ще избухне война.

И това е чиста политика. Комунистическа политика. Случаят е христоматиен  и за административна безотговорност и лоша нормативна база, за дискоординация между ведомствата и административни недомислици. Нещата се решават от телефони, които се въртят от-долу на горе и някой взема решения на уста, от които сетне се отмята. Тази командно административна система  е направена с една цел- като нареди "шефа" устно, никой да не може да каже гък и даже да си помисли да не изпълни-иначе изхвърча на минутата от професията и става склададжия нейде. И никой да не може да търси сметка нагоре на никой. Още по малко някой да разсъждава върху инцестни, или  скрепени с "друго" връзки, между босовете на службата, и фирмаджийските  мостри, които трябва да се изследват; да се  одобряват   фабрики, цехове, складове и магазини.

Защото тази служба дублира кусурите на държавата по най уродлив начин.Всички назначения от секторен началник нагоре са политически-от време оно. Всички Жековци-от сто години насам-тоже.

Но какво зависи от Жеката, ще кажете, когато бай Стамат дои мърливо, меси млякото с нишесте и не спазва никаква хигиена.

Началникът дава интифата, свежда задачите, натоварва с отговорност надолу. Интифата по жековски е слуш нагоре, газ надолу. Празни приказки, фалшиви отчети, обещания и залъгалки. Ама я се озъби на някой с политически протекции-директор, производител, собственик на цех?Не става!

Та тази бюрократизирана структура, убежище на партийни тарикати и връзкари, естествено, работа не може да върши. Да маркира животните, да проследи движението им от обора до масата, да осъществи контрол. Тя може да отбива номер  и тук  пак стигаме до отговорността на политиците.

Пълно е с политика и при производители, колбасари, млекари, собственици-колкото са по големи-толкова по яко лоби имат. Върви ги затваряй, върви им прави актове.

Ако има някакво подобрение, то се дължи на титаничните усилия от Брюксел, придружени с шамарчета. Но вие да сте на тяхно място, да се сблъскате със соцпунт и пластика, соцбюрокрация и некомпетентност, със соцбезхаберие и отбиване на номера-ще позволите ли такива неща да отидат на трапезата на белгиеца, германеца и датчанина? От една страна имат работа с некомпетентна, раздута и политизирана бюрокрация, съсредоточена зад бюра в столицата и празни контролни служби по места, от друга с диви, политизирани и озлобени производители, имащи сериозни политически протекции-щото са електорат. Въпросът е, че нас даже от шамарите на Брюксел вече не ни пука. Отрязаха ни с млякото, месото и износа. Какво повече да ни отрежат? Да сложат санитарен кордон около нас ли-ми те вече са го сложили. Станахме гето , ядящо си низверженията само. Това е положението. Виновни няма-тези от политическото лоби, които ги пръкват такива..

Случаят с месото приключи, намерихме виновен, никой не се осра,  забравете. До утре.

П.С Малка подробност, видна от интервюто от  линка е, че същият доктор, директор на ДВСК в Пловдив  е повишен в директор в София, и след две години Жеко разбрал, че е бил съдружник на братята, в чийто склад  е било складирано  месото.



Тагове:   месото,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bagera - бравос
23.05.2008 13:24
Нищо преувеличено, нищо спестено.
СТРАХОТНО!
цитирай
2. nakom - на zemaria всекомунизма му е крив
23.05.2008 18:20
едни видни селски интелектуалци четох,писали са преди повече от 80 години.Говорят пак посъщия начин, само че обвиняват други неща.
цитирай
3. zemaria - a колегата
23.05.2008 21:00
nakom все се хвърля като Александър матросов на бруствера да ги защитава. Ама баш тоз-недей. Излагаш се, то е очевадно
На сто човека ако покажеш това видео, http://www.vbox7.com/play:f8d6dd66, ако се намери един да каже , че си струва, бих те разбрал.
цитирай
4. gogo2208 - Постингът е як, тъпи машинации н...
24.05.2008 07:59
Постингът е як, тъпи машинации навсякъде, чудя се само за какъв комунизъм точно в тоя случай става въпрос :)))))
цитирай
5. nakom - не защитавам никой който няма нужда от защита
24.05.2008 09:04
а те определено нямат.Даже и в най-вулгарния смисъл - червените барони си живеят живота, а ти викаш в блог.бг като пророк в пустиня.И верно - даже с избрани едвам едвам събираш 5-6 коментара.2 от тях - мои.Смятай колко си писна на публиката със смешния плач
цитирай
6. zemaria - Начко,
24.05.2008 10:58
Тая па, специално структура, с тоя баджо начело е абсолютен анахронизъм, невъзможен субект в 21 век. Те дори не са и червени барони, ами живи селяндури, но нейсе. Колкото до коментарите-тук истината е точно обратно. Аз лично не коментирам статии, които ми харесват-примери, дори в блог бг на серизони и отлично написани статии, за други медии, (НЕписани от мен) но некоментирани-колкото щеш. Липсата на коментар означава изчерпване на темата-а може и да е респект към автора. Колкото до това дали съм писнал- и в първите ми неща нямаше коментари.
А инак, обикновено никой не го мързи, щом е да те напсува.
цитирай
7. nakom - че аз не те псувам бе Земи
24.05.2008 12:35
просто ми омръзна тая безплодна критика, с вечните виновници.Селендури- друг път.Ако бяха селендури нямаше да управляват толкова дълго.Но селендур е обидата на неизживения интелектуалец, за какъвто те смятам.Това не е псувня а констатация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4945782
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031