Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.01.2008 11:56 - Спокойно, нас не ни закачат
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 5515 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 28.01.2008 15:31

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Лафим си по скайпа с моя позната от Щатите. Казва ми, че щели да си идват с едно приятелско семейство, но те се били отказали, след като гледали двата филма на Тарантино (Хостел 1 и 2) "Ти не им ли обясни, че това са пълни идиотщини"-възмутих се аз. "Обясних им, но те останаха непреклонни". Замислих се. Знам какво ще си помислите за акъла на  средните американци, за манталитета им и так далее. Все едно аз да намразя и се уплаша от Щатите, заради филмите „Хълмовете имат очи” или коя да е хорър поредица.

Да, ясно е, че в Америка киното отчаяно се нуждае от враг. След като руснаците слязоха от пиедестала на първи идеологически противници, за нуждите на милиардната екшън индустрия трябваше да се произведат нови. И те са  араби, сърби и източноевропейци.  Но дава ли си някой сметка до какви последици води това?  В очите на милиони зрители, Словакия, България и Румъния са страни, в които основно се занимаваме с трафик на хора, секс туризъм, организирана престъпност. Защото в първия Хостел през целия филм върви коментар на глас, където се споменава нещо такова.

Но какво се чудим на американците..

Читател във форума  „Калдата” коментира:

"Аз по страшен филм не съм гледал и просто много е добро филмчето...
Словакия наистина ли изглежда така??”

След Саша Барон Коен и „Борат”, след десетките други филми с отрицателни герои от Източна Европа, дойде ред и на Словакия. Както винаги, режисьорът е изненадан от негативната реакция..

"Местните вестници не остават по-назад в гнева си и пишат, че филмът описвал Словакия като “изостанала страна, в която хубавите ни момичета се държат като последните пачаври” и приканят туристическите агенции да поканят режисьора на филма Ели Рот (Eli Roth) да посети страната, за да види истината.

Рот се оправдал, че нямал нищо лично срещу Словакия и просто я избрал, за да покаже невежеството на американците.

“Американците дори не са и чували за тази страна”, казал той, цитиран от ВВС. “Това не е географски филм. Просто исках да демонстрирам американското невежество.” -край на цитата

Гледах двата  Хостела и останах потресен. Просто един комплексар и сбърканяк (Илайджа Рот)се е опитал да надмине друг, още по-голям сбърканяк, заради славата и парите.
Тези филми изхождат от презумпцията, че хората са изроди в същността си и обичат да се кефят на именно още по-големи изроди от тях, защото подсъзнателно това ги привлича. Не, че не е вярно, не, че върху тематиката няма написани тонове страници , не, че върху човешкия характер не са разсъждавали световни умове-Паскал, Райх, Фройд, Фром и стотици други,  но мярката тук е отдавна надмината и пред тях останалите хорър творци са като група  монаси. Хостелите са пълна сбърканящина, в която режисьорът показва садистичните си сексуални фантазии, съчетани с тотална липса на сюжет и умения, и в едно нормално общество трябваше да бъдат забранени, а авторите им прибрани в  приют за душевно болни. У нас Тарантино е наречен култов режисьор.

Но вижте как е отразено това в нашата преса 

"В първия един час на "Хотелът на ужасите" за съжаление няма ужаси.."

Във филмите  имало  и българска следа, като във всеки световен заговор. Ето нещо по темата:

"Много повече ни радва друго – във филма се мяркат две наши родни хубави физиономии – манекенката-актриса-фотографка Вера Йорданова с почти ключова роля (като Аксел) и Станислав Яневски, по-известен като Виктор Крум от Хари Потър и Огненият бокал. Станислав няма много сцени и реплики, но просто ни става топло, че един 22-годишен българин се е мотал на една снимачна площадка с Тарантино. Яко."

Мноо яко, няма що. Точно колкото българската следа във изравянето на трупа на Чарли Чаплин. Много  топло ни става, наистина, някак си родно, някакво чувство на национална гордост се въздига...

По нататък имаме още по сериозни поводи за думкане в гърдите. Родната преса се опива  и проследява цялата живутоинтересуваща ни връзка-не, това не е "Шок", а е национален всекидневник

Българка взе акъла на Тарантино 21-годишната Вера Йорданова е новата страст на американеца, който с изцъклени очи гледа и се диви на прелестите й. Европейската красавица е на път да измести веднъж и завинаги от сърцата на отвъдокеанските мъже Памела Андерсън и Кармен Електра....

По нататък ние разбираме още по-зашеметяващи подробности, въздигащи ни националното достойнство

В американската преса вече се твърди, че между нея и Тарантино има не само професионални отношения. Други пък предполагат, че тя е взела акъла на режисьора Илай Рот, който прави заедно с Куентин "Хотелът на ужасите 2". Наблюдателите предричат бляскаво бъдеще на българката.

Тези дни почина  Сухарто. Той казваше: (перефр): "Едва ли в Индонезия щеше да се започнат тези размирици, ако не беше киното. На екрана индонезийците видяха че други хора си имат и телевизори и хладилници и коли и считат това за потребност.”

Да не забравяме, че и най-важният (според мен ) фактор за смъртта на комунизма беше именно кинематографията (последния филм в който си спомням да се показваше работещ нещо друго освен сенатор, полицай, адвокат, дизайнер, ЦРУ агент, шофьор на такси, учител или спортист, беше някъде в края на 70те ) Ако обърнете внимание, ще забележите, че според холивудските продукции в САЩ няма индустрия (фабриките там съществуват само като фон за преследване на отрицателни герои )

Въпрос на време е кога наистина  широките народни маси ще завъдят такава-към изродиите и насилието, потребност. И пак ще има изненадани режисьори, сигурно. У нас гилдиите не се гневят-гневят се институциите. Те дори и не са разтревожени и ядосани, като словаците-зер,засега, на никой от холивудските изродяги не му е хрумнало да извърти филм за някой наш Юндом(израз на МК)

Докато има такива журналисти..



Тагове:   НАС,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mitternacht - ...
28.01.2008 14:07
Статията ти наистина е много хубава...
ама...Тук доста (айде да не кажем-основно) " се занимаваме с трафик на хора, секс туризъм, организирана престъпност", обаче това е напълно си е вярно-Ние сме "изостанала страна, в която хубавите ни момичета се държат като последните пачаври"

Малко коментара ми куца, ама защото много ми се спи :)
Пък и американците да не са по различни!!!
цитирай
2. benoa - С една забележка само: 'потресен' ...
28.01.2008 14:08
С една забележка само: 'потресен' не е дума от твоя инвентар.
Хареса ми достатъчно.
цитирай
3. svoboda64 - Явно влизаме в ново Средновековие,
28.01.2008 15:21
където невежеството отново се превръща в култ, а усвояването на информация за заобикалящия ни свят се извършва чрез митологични разкази. За съжаление те все повече са от рода на ЕЖК ("една жена каза")... независимо, че "жената" (образно-мислещият индивид) може и да е от мъжки пол.

За нашите журналисти и медии май е редно да замълчим. Като за мъртвите: или добро, или нищо. Видяхме и вчера какви ги свъртяха, експозирайки агент Гоце като национален герой и "спасител" на политическото (партийна система, избирателна система и прочие):))

Поздрави за отрезвяващия коментар!

цитирай
4. анонимен - Bravo,
28.01.2008 15:22
i ot men malka zabelejka: tezi dni pochina Suharto, a ne Sukarno...
цитирай
5. zemaria - Сори,
28.01.2008 15:30
за Сухарто иде реч
цитирай
6. tessy - Браво за поста,
28.01.2008 21:32
страхотен е, аз по принцип много харесвам Тарантино (хайде, сега, убий ме с камъни), но предимно заради Кил Бил (Ума Търман там е страхотна) и Син сити. тоя Хостел не съм го гледала, ще го потърся за да видя за какво става на въпрос.
Лека вечер!
цитирай
7. zemaria - Сега,
28.01.2008 21:39
да кажа, че не харесвам Тарантино е горе-долу да кажа, че не харесвам Карбовски. Тоест, уважавам таланта. Само че има една притча за мярката, която трябва да разкажа друг път. Тук интересната дилема е за границата, която превръща доброто в зло, изкуството в изродия, която пък целунатите от Бога лесно преминават. Та, по дълбока ми е намярата, ама нейсе.
цитирай
8. verolom - -
29.01.2008 13:40
Съгласен съм, приятелю: мярката е ключа.
цитирай
9. leroisalomon - Както винаги си интересен и поле...
29.01.2008 14:35
Както винаги си интересен и полемичен. Поздравления! Виж, Карбовски за мен е журналист-копрофаг, ама това е друга тема. По повод българите тук и българите там прилагам едно свое писание от лятото. То има отношение само към част от твоя постинг, но въпреки всичко...:)

http://leroisalomon.blog.bg/viewpost.php?id=93319
цитирай
10. 100jan - Кое е по-страшното?
29.01.2008 17:10
Че един проблем съществува, или че е показан, макар и по нескопосания начин на Тарантино?

И когато за пореден път някой изкрещи, че чужденците имат лошо мнение за нас, а не вижда в какво живее, без да искам си спомням за социалистическото изкуство. Там не можеше да се показват, цитирам "негативни явления от социалистическия начин на живот". От филмите, създадени по онова време, човек трябваше да повярва, че в България никой не заключва (а защо имаше ключарски ателиета), че в България рядко някой умира (дори на линейките беше забранено да пускат сирените си, да не би случайно някой да се притесни), че и наркомания няма (клиниката в Суходол е създадена през 1968 година)... Е, ама нямало толкова много наркомани и престъпници по улиците... А къде са били? Не сте ги виждали, защото никой не ги е показвал, значи ги нямало.

Приемете най-после, че вестоносецът не е виновен за лошите новини.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4957158
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930