Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2023 10:35 - Какво да се прави
Автор: zemaria Категория: Политика   
Прочетен: 7833 Коментари: 18 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Когато, преди петнайсет години стъпах на мрачния Албион най-силно впечатление ми направиха....хората. Те се уважават един друг, пазят си личното пространство, но са готови винаги да ти се притекат на помощ. Уважават правилата,  реда и дисциплината. Наслаждават се на живота и се борят за щастието си, без да пречат  и завиждат на другите. Тогава приятелят ми ми каза: "Чакай да ти обясня нещо. Тук приоритетите  на държавата са други. Номер едно са децата, номер две са инвалидите, три са жените, животните и най-накрая сме ние с теб-мъжете." Най-слабите  групи, са най-напред. Замислих се, но се убедих, че е точно така.  Децата израстват в неравнимо по-добри условия, те са неприкосновени до 18 годишна възраст. Инвалидите са напълно социализирани и имат достъп до всико -инвалиди има журналисти, тв водещи и т.н. Жената е на пиедестал, дори само ако я докоснеш, докато се карате и някой види, гарантирано ще спите в ареста и ще имате огромни главоболия. 
 
Болните общества са с точно обратни приоритети.  Отгоре са силните, които мачкат надолу, зашото държат парите, властта и т.н.  Кои са отдолу-ами, огледайте се-тези, които имат най-голяма нужда от помощ. В резултат, такива общества през десетина години ще се тресат от групови фантазии, които ще довеждат на власт поредния фантазьор и шмекер. Груповите фантазии  водят до цикличен параноидален колапс, изразен чрез фюрерски движения, които пък водят до национални катастрофи и столетна бедност. И все така ще си мислим, че "такъв е матриала, два милиона избягахте, останаха два  милиона и половина пенсионери и братчеди от боята"

Защо е така-защото тези, които трябва да обърнат приоритетите не са чели достатъчно книги и не са слушали четящите. И тук не говорим САМО за образование. Всички викат, "Образованието, чичовци" .  То ще реши от само себе си всичко. Но кое образование? На измислените университети ли? Та, нали стотици и хиляди деца на елита завършиха престижни западни университети. Къде им е приноса? 

Патриархалното възпитание от миналото е възпитание на почитане на най-стария, дядото, бащата. И до днес в повечето мюсулмански страни бащата, мъжът е началото. В Албания  децата и внуците работят по чужбина и внсят всичко в общия дом, а дядото играе табла и разпределя благата. Патриархалното възпитание  е дисциплина и наказания-които възпитават само и единствено комплексари.  А комплексарщината на масовия човек води до масова комплексария, която Райх нарича емоционална чума и е в  основата на всички обществени поразии. 

Истината е,че докато не обърнем  националните български приоритети на държавата обратно-от най-слабите отгоре, до най-силните отдолу и докато не постигнем общо съгласие по този изключително важен въпрос, българското  общество ще си остане бедно, озлобено и гладно. И ще се намират винаги  милиони, които да вземат стъклените камъчета за диаманти и да тичат след поредния шарлатанин.



Гласувай:
4



1. blog13 - https://royallib.com/book/lenin_vladimir/chto_delat_nabolevshie_voprosi_nashego_dvigeniya.html
19.04.2023 11:03
https://royallib/book/lenin_vladimir/chto_delat_nabolevshie_voprosi_nashego_dvigeniya.html

цитат:"Груповите фантазии водят до цикличен параноидален колапс,"

При тебе не е параноиден, а е шизофреноиден. Освен това е малко алцхаймер. Ма много бърже си забравил, кво си написал най-отгоре бе - "Какво да се прави?" Ето ти една мостра, да се поучиш от Владимир Илич, как се отговаря на тоя въпрос.

цитат:"Болните общества са с точно обратни приоритети. Отгоре са силните,"

Т.е. дивата природа (която е именно общество, да - организми,които активно взаимодействат по между си) е болна. А па човешката цивилизация и особено там, където инвалидите уродствата (вкл. травеститите и гейовете) и болните нарастват като дял от населението - а там са здрави. Такива откачени мисли могат да се породят само в една болна глава. Но не си само ти де - болестта наистина е обществена. Откъде ли може да иде? Чисто преклонение пред мамона. Див и варварски меркантилизъм, който изкривява всяка здрава логика. И това нещо ще продължава до пълния крах на това уродливо/ налудничаво мислене. Това е бяс. тоя бяс е див мерак да се присламчиш към богатите. За които Ботев е казал "глупецът вредом всеки почита, "богат е", казва, пък го не пита". Кога ще станеме като Англия - кога изтрепеме 100 милиона индуси, наложиме пазара на наркотици на Китай, като ги победиме в опиумните войни и кога измислиме първите концлагери (в англо-бурската война, през 1900 година). Кога ние почнем да крадем от тях, вкл. и работна ръка и жени, които да работят тука като проститутки, а не те от нас. Сещаш ли се - не е трудно, ама нема да успееш (с тая болна глАва).
цитирай
2. zemaria - "Синко, да си вземеш парите от даскала, дето те е учил"-Чорбаджи Мичо, 'Под игото"
19.04.2023 11:55
Романът(новелата) "Что делать" е написан от Н.Г. Чернишевски през 1863. Това е романът, оказал огромно влияние на младия Владимир Улянов и когато направил партия, 1903, той е взаимствал това заглавие за да изложи вижданията за партийното строителство и за това, каква партия е нужна, щото да съсипе империята и половината свят. Останалите ти "виждания" няма да коментирам, запази си ги за възрожденска седянка, бай Цончо:)) Първо читай, нажми здес, наваксвай с download обазованието, че не всички са копейки
https://ilibrary/text/1694/index.html
цитирай
3. vmir - Съгласен, за съжаление, в общество фаворизиращо безскрупулните примитиви,
19.04.2023 12:00
качествено образование и просвета са невъзможни. А имена като Джон Харисън, Алън Тюринг и много други не просто ще останат непознати или "благосклонно" полуоплюти, но в най-добрия случай повод за глупаво самоизтъкване напълно сляпо за процеси, епохални постижения и примери за сериозни поуки. Глупецът не е в състояние да погледне отвъд границите на пропагандните си познания или примери. Радвам се, че във Ваше лице един българин е надскочил нивото на племенните приоритети.
цитирай
4. blog13 - Романът(новелата) "Что д...
19.04.2023 12:13
zemaria написа:
Романът(новелата) "Что делать" е написан от Н.Г. Чернишевски през 1863. Това е романът, оказал огромно влияние на младия Владимир Улянов и когато направил партия, 1903, той е взаимствал това заглавие за да изложи вижданията за партийното строителство и за това, каква партия е нужна, щото да съсипе империята и половината свят. Останалите ти "виждания" няма да коментирам, запази си ги за възрожденска седянка, бай Цончо:)) Първо читай, нажми здес, наваксвай с download обазованието, че не всички са копейки
https://ilibrary/text/1694/index


Какво не съм разбрал, представителю на болните които са на връо на пирамидата в Англия и т.н.? Не съм разбрал, кво ти е заглавието ли? Къде ме пращаш на майната си и защо? Не съм разбрал, къв е методът на Ленин, или ти не си разбрал. Неговата книга (не тая на Чернишевски, която намесваш само с цел да покажеш че си чул за нея/ видял че ти излиза в Гугъла) е ръководство за действие. Щом си задал тоя въпрос, се очаква да изложиш ръководство за действие. Сещаш ли се - не.
Виж си заглавието - какво да се прави! Какво да се прави не си казал. Пропущил си да споменеш. Хвалиш болните, сакатите и слепите - добре. Исус Христос - добре. Как се връзва християнството със содомията и сатнинството, с институционализираната проституция - айде няма значение. Ама поне си виж заглавието и пробвай да му сФанеш значението!
цитирай
5. raders - Има резон в тези разсъждения, но ...
19.04.2023 14:50
Има резон в тези разсъждения, но разбира се, веднага някой ще се хване за нюансите. Съгласно номер 13 излиза, че имперските изпълнения в Индия, Китай, Африка и пр. са основен фактор за просперитета на британското общество. Пък аз се сещам за Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Швейцария и др., където няма как да измъдрим подобни обяснения, но обществените нагласи са подобни като в Британия и просперитета - на същото равнище. Излиза, че работата е по-особена и няма как да се обясни всичко с имперски завоевания. Май става въпрос за цивилизационни особености на отделните общности в северна и южна Европа. Тоест - нито бай Ганю от Каратаир, нито бай Асан от Анадола с този акъл ще стигнат скоро до нивото на Шекспир. Нужни са стотици години очовечване.
цитирай
6. blog13 - Има резон в тези разсъждения, но ...
19.04.2023 18:01
raders написа:
Има резон в тези разсъждения, но разбира се, веднага някой ще се хване за нюансите. Съгласно номер 13 излиза, че имперските изпълнения в Индия, Китай, Африка и пр. са основен фактор за просперитета на британското общество. Пък аз се сещам за Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Швейцария и др., където няма как да измъдрим подобни обяснения, но обществените нагласи са подобни като в Британия и просперитета - на същото равнище. Излиза, че работата е по-особена и няма как да се обясни всичко с имперски завоевания. Май става въпрос за цивилизационни особености на отделните общности в северна и южна Европа.


И на какво се дължи факта, че всичките изредени от тебе държави се намират в Западна Европа? Въпреки че старателно си избегнал и останалите имперски държави, които са също в Западна Европа, аз ще ти ги кажа, защото няма как да ги изпущиме, само защото на тебе не ти изнася да ги видиш (а защо). Та Франция, Испадния, Португалия, Белгия са също така имперски държави. Повечето от които са в южна Европа. Де ако обичаш да ми кажеш някоя друга, която да е имперска и да не е пак там. Да - дори Русия е. Т.е. и тя имперска. Но в по-малка степен. И тя е в Северна Европа - групата на баш титулярите. Даже си е най-северната. Така че явно става въпрос за география, която предопределя не друго - а това, че богатството се насочва към имперския център. В резултат на което, лакейчовците започват да лижат имперските задници. И съчиняват ли съчиняват небивалици от хиляда и една нощ. Някои са платени лакейчовци, други просто са мераклии (като в разказа Витлеемското магаре на Елин Пелин.

Прочее, що Англия и останалата част на ЕС (па и САЩ можеш да го дотуриш), не вземат на издръжка и нашите болни, хроми сакати кьорави. А не само да взимат работната сила и после, такива като вас да плюват по българите, че не са достатъчно милостиви (леви)?

Прочее, на запад да не са построили комунизма вече, където - на всекиго според потребностите, от всекиму според способностите
цитирай
7. raders - "Прочее, що Англия и ост...
19.04.2023 20:59

"Прочее, що Англия и останалата част на ЕС (па и САЩ можеш да го дотуриш), не вземат на издръжка и нашите болни, хроми сакати кьорави. А не само да взимат работната сила и после, такива като вас да плюват по българите, че не са достатъчно милостиви (леви)?"
Що за глупости! Че те да не са луди да ти вземат отпадъка? Ти обръщаш проблема с краката нагоре. Първо трябва да се замислиш защо нашите кадърни и млади хора бягат нататък, а не в обратна посока. И да вденеш дали и ти не носиш вина за това. Това е все едно да обвиняваш Асан, че изял баницата.
цитирай
8. raders - Има резон в тези разсъждения, но ...
19.04.2023 21:01
blog13 написа:
[quote=raders]Има резон в тези разсъждения, но разбира се, веднага някой ще се хване за нюансите. Съгласно номер 13 излиза, че имперските изпълнения в Индия, Китай, Африка и пр. са основен фактор за просперитета на британското общество. Пък аз се сещам за Дания, Швеция, Норвегия, Финландия, Швейцария и др., където няма как да измъдрим подобни обяснения, но обществените нагласи са подобни като в Британия и просперитета - на същото равнище. Излиза, че работата е по-особена и няма как да се обясни всичко с имперски завоевания. Май става въпрос за цивилизационни особености на отделните общности в северна и южна Европа.


И на какво се дължи факта, че всичките изредени от тебе държави се намират в Западна Европа? Въпреки че старателно си избегнал и останалите имперски държави, които са също в Западна Европа, аз ще ти ги кажа, защото няма как да ги изпущиме, само защото на тебе не ти изнася да ги видиш (а защо). Та Франция, Испадния, Португалия, Белгия са също така имперски държави. Повечето от които са в южна Европа. Де ако обичаш да ми кажеш някоя друга, която да е имперска и да не е пак там. Да - дори Русия е. Т.е. и тя имперска. Но в по-малка степен. И тя е в Северна Европа - групата на баш титулярите. Даже си е най-северната. Така че явно става въпрос за география, която предопределя не друго - а това, че богатството се насочва към имперския център. В резултат на което, лакейчовците започват да лижат имперските задници. И съчиняват ли съчиняват небивалици от хиляда и една нощ. Някои са платени лакейчовци, други просто са мераклии (като в разказа Витлеемското магаре на Елин Пелин.

Прочее, що Англия и останалата част на ЕС (па и САЩ можеш да го дотуриш), не вземат на издръжка и нашите болни, хроми сакати кьорави. А не само да взимат работната сила и после, такива като вас да плюват по българите, че не са достатъчно милостиви (леви)?

Прочее, на запад да не са построили комунизма вече, където - на всекиго според потребностите, от всекиму според
цитирай
9. blog13 - "Прочее, що Англия и ост...
19.04.2023 21:24
raders написа:

"Прочее, що Англия и останалата част на ЕС (па и САЩ можеш да го дотуриш), не вземат на издръжка и нашите болни, хроми сакати кьорави. А не само да взимат работната сила и после, такива като вас да плюват по българите, че не са достатъчно милостиви (леви)?"
Що за глупости! Че те да не са луди да ти вземат отпадъка?


Отпадъка? Ма ти говориш, като типичен представител на едно болно общество. Я се замисли сега, дали ти не носиш вина, а не някой друг!
цитирай
10. raders - "Прочее, що Англия и ост...
19.04.2023 21:48
blog13 написа:
raders написа:

"Прочее, що Англия и останалата част на ЕС (па и САЩ можеш да го дотуриш), не вземат на издръжка и нашите болни, хроми сакати кьорави. А не само да взимат работната сила и после, такива като вас да плюват по българите, че не са достатъчно милостиви (леви)?"
Що за глупости! Че те да не са луди да ти вземат отпадъка?


Отпадъка? Ма ти говориш, като типичен представител на едно болно общество. Я се замисли сега, дали ти не носиш вина, а не някой друг!

цитирай
11. raders - "Прочее, що Англия и ост...
19.04.2023 21:58
raders написа:
blog13 написа:
raders написа:

"Прочее, що Англия и останалата част на ЕС (па и САЩ можеш да го дотуриш), не вземат на издръжка и нашите болни, хроми сакати кьорави. А не само да взимат работната сила и после, такива като вас да плюват по българите, че не са достатъчно милостиви (леви)?"
Що за глупости! Че те да не са луди да ти вземат отпадъка?


Отпадъка? Ма ти говориш, като типичен представител на едно болно общество. Я се замисли сега, дали ти не носиш вина, а не някой друг!



Прав си грешно се изразих - не е "отпадък", а болни и стари хора, щом държиш на точното изразяване. Но ти се чудя на акъла защо си мислиш, че някой друг трябва да се грижи за тях, а не ние самите. Също така ти се чудя на акъла защо си мислиш, че младите и образованите са длъжни да останат тук и да хрантутят такива като тебе. Ми хайде - затваряй границите, да те видя как ще го направиш! Само че твоите собствени близки ще те изритат по задника, ако се опиташ да им пробуташ такъв номер. Долни и нахални комуняги!

цитирай
12. blog13 - Също така ти се чудя на акъла защо си ...
20.04.2023 11:42
raders написа:
Също така ти се чудя на акъла защо си мислиш, че младите и образованите са длъжни да останат тук и да хрантутят такива като тебе.



Не такива като мене, а такива като тебе. До като се чудиш, можеш малко да се и позачудиш и на това чудо.

Другото чудо, на което можеш да се чудиш е факта, че българите които работят на запад в голямото си мнозинство, мият чинии, поддържат задници на италиански и пр. пенсионери, работят в строителството и вършат останалата черна работа. Особено младите - които (нещо на което можеш също така да се чудиш), са по-нискообразовани от тия които имаха щаститето да растат и да се образоват по време на соца. Когато средното образование даваше доста по-сериозни знания от сегашното вишо. Така се послучи, че откак ни налазиха западните ценности, тези ценности се сведоха до това, че на запада му трябват по-прости българи, за да им чистят боклуците (и пак не могат да ги изчистят). Съответно, образованието в България бе унищожено, саботирано, опорочено, омърсено, вкл. и с неприлични акценти на гейове и фалоси още в детската градина. Болните (вкл. гейовете) станаха върховен идеал. И в основната тема (сигурно не си забелязал), именно това е отчетенно - болните са ценност в Англия. И след като са ценност, защо не ги прибират и тях? Прочее, титулярът измъдрил и въпросната тема, нещо се скатава и не ни казва, какво да се прави. Изглежда като да иска да ни намекне, че трябва да се грижим повече за болните и слабите. Но как да стане това, ако работната сила отива в Англия и ЕС и там с усърдие започва да се грижи за болните и слабите в Ангиля и ЕС? Не казва.

raders написа:
Но ти се чудя на акъла защо си мислиш, че някой друг трябва да се грижи за тях, а не ние самите.



Ние самите отиваме да работим в Англия и т.н. Забрави ли? Или си мислиш, че "младите и образованите (а също и необразованите) са длъжни да останат тук и да хрантутят такива като тебе"?
И ти се чудя на акъла, как искаш хем ние самите да се грижим болните и слабите, дето са в България, хем ние самите да идем да се грижим за болните и слабите дето са в Англия? А англичаните, те самите не трябва ли да се грижат за своите болни и слаби?
цитирай
13. blog13 - Ми хайде - затваряй границите, да те ...
20.04.2023 11:56
raders написа:
Ми хайде - затваряй границите, да те видя как ще го направиш! Само че твоите собствени близки ще те изритат по задника, ако се опиташ да им пробуташ такъв номер. Долни и нахални комуняги!



Аз в момента не съм задал тема със заглавие "Какво да се прави". След това не съм развил теорията "на всекиго според потребностите, от всекиго според способностите". Така, че нито съм ти казал, дали да се затварят или да не се затварят границите, нито съм ти дал дори и минимално основание, да ме набеждаваш за комунист (още повече, че ти не знаеш, какво е това комунист и комунизъм). Това което аз предлагам, всеки може да разбере, просто като ми чете темите. Няма, няма да намериш съвет от моя тема, да бъдат затваряни границите. Това което аз предлагам постоянно се нарича демокрация. Ако имаше демокрация, истинска а не наложена от западните долни комуняги, демагози и фарисеи ( местните им необразовани и недоклецани клакьорчета), тогава нямаше ресурсите на България да изтичат на запад, да помпят високия стандарт на живота там и да привличат работната сила и на България (която е също част от изтичащите ресурси). Нямаше да ни бъде унищожена създадената именно през соца икономика, за да ни превърнат в пролетариат, хора без собственост над средставата за производство и по тоя начин - в евтина работна ръка.

Така че - демокрация предлагам, не нещо друго. Не това което на тебе ти се иска да ме набедиш, че предлагам. Не, не е това. И всеки с петнайсет грама ум в главата, може лесно да види, че долният комуняга си ти, а не аз. Ти ми приписваш нещата които ти се ще да ми припишеш. И прочее, като се изцепваш ако сме били питали дали искат останалите българи, да ти повторя това което съм казвал стотици пъти - без правилна система на организация (правилна, демократична избирателна система), няма как да ги питаш останалите българи. Те просто не могат да изразят мнението си, без правилна система на организация. И ако ти чак толкова и не само на ужким искаш да ги питаш, трябва да подкрепиш избирателната система, която съм предложил. А не да изкарваш, че съм предложил неща които не съм предлагал, а да се правиш на "ни чул, ни видял (ни па разбрал)", за демократичната избирателна система която съм предложил. И прочее, такива като тебе, зная много добре, как реагират на моето истинско предложение - започват да защитават сегашната псевододемократична избирателна система. Т.е. започват да защитават сегашното тоталитарно властово статукво, псевдопазарната икономика, която е върховния монопол за всички времена, и която произвежда все повече болни и слаби, особено в Англия. И не стига и българската работна ръка, да ги обслужва тия търтеи и инвалиди (вкл. умствени). Като са такива цивилизатори, като им е толкова напреднала науката, що не вземат да направят така, че да няма болни. Не искат ли болните, сакатите и кьоравите, да бъдат здрави като акули (физически) и свръхчовеци със свръхразвит ум (и образование). А са инвалиди и в главите - бе кво образование бе - ти самият си прост като галош/
цитирай
14. raders - :) Твоите предложения могат да б...
21.04.2023 00:00
:) Твоите предложения могат да бъдат приложени само насилствено. Тоест - по комунистически. Тъкмо, от което младите и кадърни хора побягнаха. И сега ревете, че западняците ни ограбвали талантите. Те не ги вземат насила - просто им създават по-добри условия. И те бягат, защото могат да го направят. Преди не бягаха, защото по границите се стреляше. Бягат от такива като тебе, които насила искат да ги задържат. Само че времената на робството са поотминали и, докато има такива като тебе /големи умници/, младите и кадърни хора все ще бягат.
цитирай
15. blog13 - Бягат от такива като тебе, които ...
21.04.2023 10:02
raders написа:
Бягат от такива като тебе, които насила искат да ги задържат.


Бе аз насила искам да накарам и авторът на поста, да изплюе най-накрая камъчето и да каже, какво да се прави. Щото не го бих аз лично по главата, да пуща такова заглавие. Ама нещо не успявам да го накарам насила.
През това време, ти продължаваш да си ме набеждаваш, че насила съм бил искал някой да задържам. Абе да не си пил нещо напоследък - я алкохол, я някакви силни лекарства?
цитирай
16. blog13 - Твоите предложения могат да бъдат ...
21.04.2023 15:07
raders написа:
Твоите предложения могат да бъдат приложени само насилствено.


Ми ще купиме малко оръжие от САЩ в името на демокрацията. Те практикуват това постоянно. Ти какво имаш против демократизацията? А?
цитирай
17. raders - Твоите предложения могат да бъдат ...
22.04.2023 11:10
blog13 написа:
raders написа:
Твоите предложения могат да бъдат приложени само насилствено.


Ми ще купиме малко оръжие от САЩ в името на демокрацията. Те практикуват това постоянно. Ти какво имаш против демократизацията? А?


Освен глупости, нищо друго не ти ражда главата. Темата беше за Англия и ти твърдиш, че нейният просперитет се дължи на някогашната и колониална политика и сегашната и политика, отнасяща се до емиграцията. Нали така? Но истината е, че почти всички някогашни колонии на Англия, сега са между най-проспериращите държави на планетата: САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия, Сингапур, Ирландия и тн, и тн. - дори Индия /няма да ги изреждам всичките/. Разбира се, не защитавам колониализма /времето му е отдавна минало/ само посочвам този парадокс. Другата ти глупост е, че талантите от много страни /включително Бг/ емигрирали там. Вярно е, но я си помисли какво би станало с тези таланти, ако не бяха отишли там! Нищо повече от даскал по математика в Каспичан или Каратаир. Второ - освен таланти натам са хукнали и всички отрепки от цял свят. Не в Русия, а в Англия /и нейните бивши колонии/. Страната се е напълнила с боклуци. Факт. Така че си затвори глупавата чофка и не демонстрирай характерното си слабоумие - ясна е логиката на всички путиноиди.
цитирай
18. blog13 - Темата беше за Англия Темата ...
22.04.2023 13:04
raders написа:
Темата беше за Англия


Темата можеш да си я преговориш (щом вече си я забравил), като прочетеш отново заглавието:
Какво да се прави

Разбираш ли значението на това кратко изречение? Пробвай да го разбереш - мисля, че може и да разбереш.

Аз помислих, че ще ми кажат какво да се прави. И за това се обърках, та надникнах. Но не намерих нищо което да е по темата.

Гледам някакви хвалебствия за Англия. Това ли трябва да се прави - да се хвали Англия? Да се лансират гейовете, дето й правят най-хубаво свирки. А ако не си гей - лошо.

Ако искаш демокрация - лошо. Какво имаш против демокрацията, бе педал такъв? Кажи му поне на тоя мишок, дето е пущил темата, да ни каже, какво да се прави - ама конкретно. Да правиме ли свирки на Англия, та да се оправиме - конкретно. Или да ги првавим още по-хубаво, щото до сега не са съвсем хубаво направени.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zemaria
Категория: Политика
Прочетен: 4957222
Постинги: 485
Коментари: 3107
Гласове: 7250
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930